Kosą po patelni Produkty Grzyby dobro narodowe

Grzyby dobro narodowe

0

Jedzenie grzybów, zbieranie, marynowanie, suszenie – to w naszej kulturze tak zakorzenione od pokoleń czynności, że prawie w każdym domu możemy je znaleźć w słoiczkach czy w postaci suszonej. Jak nawet nie mamy w domu to nie problem je kupić choćby w postaci pieczarek prawie w każdym sklepie. Całe tabuny ludzi czasem spotkać można w lesie i zamiast potykać się o grzyby potykamy się o ścięte nóżki. O był ktoś przed nami i cicho klniemy w duchu by nie płoszyć zwierzyny leśnej. Nie każdy lubi ich smak ale prawie każdy je kiedyś w życiu chociaż raz zbierał jak nie to przynajmniej przyrządzał. Nie… strasznie mi przykro.

Grzyby prócz walorów smakowych podnoszących często aromat sosów, zup, mięs tak naprawdę nie mają wielu wartości odżywczych. Wręcz czasem mają właściwości pozbawiające nas życia. Dlatego trzeba jak już się zdecydujemy na ich zbieranie albo łazić po lesie z atlasem grzybów albo iść z kimś kto nam pokaże jak to robić. Musimy tej osobie ufać i nie radzę chodzić z teściową np. Zatrucia grzybami nie należą do przyjemnych.

Tradycje kulinarne jedzenia grzybów są już bardzo długie. Wbrew pozorom jadalne gatunki występują w lasach prawie cały rok a nie tylko jak się przyjęło je zbierać we wrześniu i październiku. Okazuje się że w zimowym lesie też znajdziemy niektóre odmiany a i wiosną pojawiają się nieśmiało. W lecie następuje już rozkwit a na jesień zbierzemy te najbardziej szlachetne odmiany.  Grzyby są mało trwałe jednak doskonale smakują również ususzone i możemy je przechowywać dość długo. Jeśli chcemy przechować dłużej je w świeżej postaci polecam owinąć je w bawełnianą ściereczkę i położyć w suchym zacienionym miejscu. Nie wolno myć grzybów które chcemy przechowywać w ten sposób po ich zebraniu. Uwielbiam grzyby również w postaci marynowanej. Słoiczek grzybków kosztuje w sklepie sporo a zebranie ich i zapakowanie do słoika samemu to i ruch na powietrzu i o wiele większa przyjemność.

Na blogu znajdziecie sporo przepisów na potrawy z grzybami bo u mnie faza grzybowa już trwa w najlepsze. Polecam i smacznego.
Zdjęcia z tegorocznych zbiorów mojego Ojca – dzięki za fotki.

  • Makaron z dynią i grzybami

    Makaron z dynią i grzybami

    Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafi…
  • Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

    Pyszna rolada z ciasta francuskiego z grzybami i boczkiem. Z papryką, czosnkiem i tymianki…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Najzdrowsze kasze

    Jakie witaminy i minerały zawierają kasze? Wszystkie kasze to produkty, które warto spożyw…
  • Czosnek - naturalny antybiotyk

    Czosnek – naturalny antybiotyk

    Czosnek to roślina z rodziny amarylkowatych, z której głownie w kuchni wykorzystujemy bulw…
  • Truskawki – uśmiech lata

    Truskawki niestety mamy bardzo krótko a są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Mają …
Więcej przepisów w kategorii Produkty
  • Pingback: Grzyby dobro narodowe | FlyB Kulinaria()

  • Karol Kosiński

    Szlachetne odmiany zbiera się już od lipca. Prawdziwków jest bardzo dużo w Podkarpackim zbierają już od dawna
    po 500 szt. Są podgrzybki, rydze.Nasze najdroższe grzyby czyli smardze, smardzówki zbieraliśmy cały kwiecień i maj.
    Polska odmiana grzybów Mun czyli Ucho bzowe były w styczniu,lutym i marcu.

Zobacz też

Placki z dyni z jabłkiem

Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …