Kosą po patelni Przepisy Drób Gołąbki z kurczakiem

Gołąbki z kurczakiem

0

Gołąbki z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Mniej klasyczne ale o wiele bardziej delikatne. Doskonałe z chlebem lub ziemniakami. Sos przyprawiony bazylią doskonale uzupełnia smak. Gołąbki uwielbiam w każdej postaci podobnie jak pierogi i mogę się nimi zajadać co chwilę. Niestety trochę pracochłonne więc nie bardzo chce mi się je zbyt często robić. Raczej wszyscy znają ich smak więc miłośników namawiać nie trzeba ale jak nigdy nie robiliście z kurczakiem to polecam te ptaszki faszerowane ptakiem.

Gołąbki z kurczakiem

Gołąbki z kurczakiem

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji koło 12 sztuk

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego z kurczaka
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do pół trawrdo i studzimy.
  2. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, myjemy ją i wycinamy głąb ze środka.
  3. Wkładamy ją wyciętą stroną do dołu do dużego garnka na wrzątek i gotujemy koło 10 minut.
  4. Wodę odlewamy i studzimy kapustę.
  5. W tym czasie do mięsa w osobnej misce dodajemy ryż, sól, pieprz, jajka, podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i papryką. Całość dokładnie mieszamy rękami.
  6. Rozdzielamy ostrożnie liście kapusty odcinając nożem zgrubiałe końcówki ale tak by nie rozcinać liści.
  7. Na grubszą część liścia nakładamy sporą porcję mięsa z ryżem i zawijamy podkładając brzegi pod spód formując klasyczny kształt gołąbka.
  8. Gołąbki podsmażamy lekko na patelni z obu stron. Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści i układamy na nich nasze gołąbki piętrowo. Przykrywamy kilkoma liśćmi z wierzchu.
  9. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jak będzie mało płynu podlewamy wodą lub bulionem.
  10. Dodajemy przecier pomidorowy, dodajemy bazylię i gotujemy koło 10 min.
  11. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i szczypta soli i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy 5 min.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/golabki-z-kurczakiem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…