Kosą po patelni Porady Garść porad, czyli co zrobić gdy…

Garść porad, czyli co zrobić gdy…

0

Często nawet banalne czynności lub sposoby, pomagają nam w trudnych sytuacjach. Nie zawsze wiemy co zrobić gdy stanie się coś nieprzewidzianego a kuchnia jest miejscem, w którym wiele się dzieje, więc o takie sytuacje łatwo. Oto garść porad kulinarnych, czyli co zrobić gdy…

Zjemy coś za ostrego i piecze jak diabli
Wbrew powszechnej opinii woda czy inny napój pogorszy ten stan, zamiast go poprawić. Palenie w gardle doskonale złagodzi chleb lub alkohol. Tak więc jedząc piekielny gulasz dobrze mieć pod ręką kieliszek wina i bułkę.

Chcemy zniwelować ostry smak cebuli
Dodając cebulę do sałatek czy innych dań w postaci surowej, jeśli nie chcemy by jej smak zdominował potrawę, wystarczy cebulę posolić a następnie po kilku minutach sparzyć ją wrzątkiem. Będzie łagodna i dodatkowo miękka i nie będzie chrupać między zębami.

Zachować atrakcyjny wygląd sałaty
Sałatę zawsze płuczemy w zimnej wodzie i musimy tej wody z sałaty sie pozbyć. Możemy użyć do tego wirówki do sałaty. Sałatę zawsze rwiemy w dłoniach a nie kroimy. Zachowujemy w ten sposób ważne składniki znajdujące się w środku i kruchość. Wszelkie dresingi i sosy dodajemy do sałaty tuż przed podaniem.

Mielone są jak granaty
Jeśli robisz twarde jak orzechy mielone to jest na to prosty sposób. Dodaj do wyrabianej masy łyżkę lub dwie wody lub mleka. Będą puszyste i zachowają wilgoć.

Awokado szybko się psuje
Jeśli użyjesz tylko części awokado a resztę chcesz przechować na później, zostaw pestkę w owocu podczas przechowywania. Możemy dodatkowo zwilżyć owoc sokiem z cytryny. Gdy kupiliśmy jeszcze niedojrzałe awokado zawińmy je w papier i zostawmy do czasu aż skórka będzie lekko miękka.

Smażymy na maśle i czujemy brzydki zapach
O tym już pisaliśmy wspólnie przy okazji przepisu na omlet, ale warto powtórzyć. Dodając do masła oliwę lub olej sprawiamy, że podnosi się znacznie temparatura w jakiej możemy smażyć nasze potrawy a masło się nie przypali.

Ciężko wyciska się sok z cytrusów
Najlepszym sposobem jest rolowanie dłonią owoców przed wyciskaniem na twardym blacie. Zmiękczamy tak owoc i rozluźniamy jego strukturę. Wyciskając sok bezpośrednio do potrawy aby uniknąć pestek w daniu róbmy to przez drugą dłoń.

I znowu wyszła za słona
Koniec awantur rodzinnych – kiepski żart prowadzącego – a tak serio: Przesoliliśmy zupę, nic strasznego wystarczy, że wrzucimy kawałek surowego ziemniaka do środka i pogotujemy trochę.

Ta piana się nie chce ubić
Aby wyszła nam sztywna piana z białek wystarczy białko lekko posolić. Należy pamiętać również o dokładnym oddzieleniu żółtek. Jeśli będą w białku pływać będziemy mieli z tym problem.

Sadzone wędzone
Aby jajko sadzone zachowało mięki spód i swoją barwę polecam posolić je dopiero przed podaniem i dodatkowo na patelni poprószyć olej odrobiną mąki. Ja i tak sadzonych nie lubię ale może komuś się przyda.

Jadę cały rybą
Zapach z rąk łatwo usuniemy zamiast mydła używając soku z cytryny. Taka samo w przypadku obierania czosnku.

Wsypałem ziół co nie miara a nie pachnie z gara
Wszystkie zioła suszone należy przed dodaniem do potrawy najpierw rozetrzeć w dłoniach. Wydobędzie to z nich aromat potrzebny w potrawie.

Czosnek wysycha
Ten sposób akurat podpatrzyłem w pizzerii. Aby przechować długo czosnek obierz całość i wrzuć niewykorzystane ząbki do słoiczka. Zalej olejem i możesz je w ten sposób przechowywać długo, wykorzystując i ząbki i aromatyczny olej.

Wątróbka jak i karp bleeee…
Aby uzyskać lepszy i delikatniejszy smak wątróbki lub karpia namocz je wcześniej w mleku. Staną się delikatniejsze i smaczniejsze. Szczególnie dla dzieci.

Na pierwszy raz wystarczy. Podoba się to będzie więcej dajcie znać i czekam na wasze pomysły na usprawnienie gotowania.

Artykuł dodany przez: Kosą po patelni – Zdjęcie: MiniMili – Fotografia dziecięca

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady
  • Mleko na ostre i owszem ale nie do każdej potrawy pasuje mleczny smak a tu jednak chodzi o to by smaku potrawy nie zabić a jedynie złagodzić efekt – gulasz z mlekiem fuj. Ze śmietaną do kotletów też pomysł znam tyle że wg mnie pozostawia zbyt intensywny posmak w mięsie ale można wypróbować.

  • Karol Kosiński

    Chcemy zjeść coś ostrego najlepsze rezultaty daje mleko niezawodne.
    Kotlety żeby były delikatne dodajemy nie wodę i mleko tylko śmietanę rezultat super.

  • Karol Kosiński

    Parzenie cebuli też jest wręcz niezbędne dla osób, które nie mogą jeść cebuli.
    Po takim zabiegu nie ma wzdęć.

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…