Kosą po patelni Przepisy Obiad Frytki z kabaczka

Frytki z kabaczka

0

Pieczone, nie smażone frytki z kabaczka. Całkiem inny smak, inna faktura i inne doznania, ale warto spróbować zamiast ziemniaków zrobić coś lekkiego. Jest tu olej i owszem ale na dużego kabaczka 2 łyżki to chyba nie za dużo? Jeśli nie macie gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków, możecie pokombinować z suszonymi ziołami typu: kolendra, majeranek, cząber, koperek, oraz czosnkiem, chilli i cebulą.

Frytki z kabaczka

Frytki z kabaczka

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 1 duży kabaczek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Kabaczka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
  2. Następnie kroimy w słupki w kształcie frytek przekładamy do miski.
  3. Polewamy olejem dokładnie mieszamy, posypujemy przyprawą do ziemniaków i papryką. Znów dokładnie mieszamy i lekko solimy.
  4. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20 minut. Wszystko zależy w jakim okresie robimy frytki, teraz kabaczki są twardsze to potrzeba 20 minut gdy są młode to wystarczy 10 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/frytki-z-kabaczka/
  • Pieczeń z karczku

    Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy d…
  • Ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym

    Mocno ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym. Pomysł na makaron z warzyw, już wyko…
  • Filet z indyka faszerowany

    Niesamowicie aromatyczny filet z indyka faszerowany cukinią, pomidorami, mozzarellą, cebul…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Kruche ciastka owsiane z bakaliami

Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka c…