Kosą po patelni Przepisy Drób Filet z kurczaka z porami

Filet z kurczaka z porami

1

Bardzo dobrze smakuje z ryżem bądź kaszą. Mięta niesamowicie zmienia smak tego dania jak nie macie mięty to nie zabierajcie się za przyrządzanie tej potrawy. Jak ktoś lubi można dodać trochę soku z cytryny. Kurczak jest mięciutki i delikatny.

Filet z kurczaka z porami

Filet z kurczaka z porami

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 4 pory średnie tylko białe części
  • 1/2 litra rosołu może być z kostki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 duże gałązki świeżej mięty albo 1 łyżka suszonej
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Filet pokroić w paseczki ok.3 cm lekko podsmażyć na oleju, dodać pokrojone na 1 cm kawałki pora i chwilę smażyć.
  2. Zalać rosołem i dusić 15 minut doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną zahartować sosem i zagęścić, chwilę pogotować.
  4. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę lub suszoną, zagotować i dokładnie delikatnie wymieszać.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/filet-kurczaka-porami/
  • Galaretka z kurczaka

    Galaretka z kurczaka

    Galaretka z kurczaka z groszkiem i pietruszką. Delikatna i pyszna - taki zastygnięty rosoł…
  • Kaczka faszerowana

    Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

    Kaczka faszerowana kurczakiem? A czemu by nie, jeśli w środku ma jeszcze pomarańcze, jabłk…
  • Flaczki z kurczaka

    Flaczki z kurczaka

    Flaczki z kurczaka czyli aromatyczny rosół z imbirem mięsem, cebulą, papryką, majerankiem,…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Przysmaki egzotycznego Makau

Makau, czy też Makao, to specjalny region administracyjny należący do Chińskiej Republiki …