Faworki włoskie

0

Faworki włoskie bez przewijania. Wychodzą zgrabne romby lub prostokąty ponacinane na środku jak nasz chrusty. Są chrupkie i długo utrzymują świeżość. Widziałem dużo przepisów tego typu jednak mało z nich w składzie wymienia smalec jako tłuszcz dodawany do ciasta. Musiałem skonsultować to z właścicielami serwisu DueCappucci, no bo kto inny jak nie miłośnicy Włoch i kuchni włoskiej, podpowie jak powinno być. Okazało się że można to stosować zamiennie i w zasadzie to obie formy są poprawne. Z ciekawości zastosowałem smalec i powiem wam że smak może jest bardziej wytrawny ale jeśli planujecie by dłużej poleżały to polecam właśnie to rozwiązanie. Z każdym dniem zamiast robić się miękkie i ciągnące, stawały się coraz bardziej chrupkie jednak nie schły i po przegryzieniu były pyszne. Polecam z czystym sumieniem by zaryzykować.

Chrusty włoskie

Chrusty włoskie

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 6-8 osób

Składniki

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 25 ml wódki
  • 50 g smalcu lub masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Mąkę mieszamy z sola i proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Musi być gładkie i elastyczne.
  2. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
  3. Rozwałkowujemy na cienkie placki i wycinamy radełkiem paski po 3x8 cm. Nacinamy każdy na środku ale nie przewijamy.
  4. Smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku a po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/faworki-wloskie/
  • Rolada biszkoptowa z bananem i bitą śmietaną

    Miękka, wilgotna i pyszna, a to chyba najważniejsze rolada biszkoptowa z bananem i bitą śm…
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Bułeczki drożdżowe z budyniem

    Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z budyniem. Smak dowolny w zależności jaki budyń uży…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tort bezowy malinowy

    Na walentynki tort bezowy malinowy - coś czerwonego, coś słodkiego... jak miłość wszędzie …
  • Różyczki z jabłkami na kruchym cieście

    Dziś ostatki, a że klasyczne przepisy na faworki i pączki już się pojawiły u mnie wcześnie…
  • Kokosowy pudding z chia

    Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudd…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…