Faworki włoskie

0

Faworki włoskie bez przewijania. Wychodzą zgrabne romby lub prostokąty ponacinane na środku jak nasz chrusty. Są chrupkie i długo utrzymują świeżość. Widziałem dużo przepisów tego typu jednak mało z nich w składzie wymienia smalec jako tłuszcz dodawany do ciasta. Musiałem skonsultować to z właścicielami serwisu DueCappucci, no bo kto inny jak nie miłośnicy Włoch i kuchni włoskiej, podpowie jak powinno być. Okazało się że można to stosować zamiennie i w zasadzie to obie formy są poprawne. Z ciekawości zastosowałem smalec i powiem wam że smak może jest bardziej wytrawny ale jeśli planujecie by dłużej poleżały to polecam właśnie to rozwiązanie. Z każdym dniem zamiast robić się miękkie i ciągnące, stawały się coraz bardziej chrupkie jednak nie schły i po przegryzieniu były pyszne. Polecam z czystym sumieniem by zaryzykować.

Chrusty włoskie

Chrusty włoskie

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 6-8 osób

Składniki

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 25 ml wódki
  • 50 g smalcu lub masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Mąkę mieszamy z sola i proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Musi być gładkie i elastyczne.
  2. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
  3. Rozwałkowujemy na cienkie placki i wycinamy radełkiem paski po 3x8 cm. Nacinamy każdy na środku ale nie przewijamy.
  4. Smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku a po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/faworki-wloskie/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Kruche ciasteczka – stemplowane

    Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…