Kosą po patelni Przepisy Obiad Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

1

Fasolka po bretońsku to kolejne danie z mojej młodości. Syte niezmiernie, pyszne - oj bardzo. Jednak ciężkie danie i dużo się go zjeść nie da, a może raczej nie polecam. Świetne z pieczywem. Kiełbasa, boczek, cebula i fasola, a wszystko w aromatycznym pomidorowym sosie. Podczas gotowania fasoli, radzę sprawdzać stan wody i w razie czego ją uzupełniać. Warto też zamieszać co jakiś czas by nie przypaliła się na dnie garnka. Zrobiłem wielki gar i zamrożę sobie na kolejne obiady trochę. Częścią mogę się jeszcze podzielić - ktoś ma ochotę?

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 40 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 8 osób

Składniki

  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 150 g boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Fasolę zalewamy wodą połowę ponad objętość i zostawiamy na noc.
  2. Rano zlewamy wodę i wrzucamy fasolę do garnka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i zalewamy świeżą wodą ok 3 cm ponad poziom fasoli. Podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  3. Boczek, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kiełbasę na półplasterki.
  4. Pod koniec gotowania fasoli jak już będzie lekko miękka przesmażamy boczek na patelni i wrzucamy do fasoli. Cebulę z czosnkiem również podsmażamy do lekkiego zeszklenia, dodajemy kiełbasę, dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory rozdrobnione pomidory i koncentrat. Jeszcze chwilę smażmy co jakiś czas mieszając i całość dodajemy do garnka.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze chwilę i jemy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/fasolka-po-bretonsku/
  • Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Kurczak curry w sosie śmietanowym

    Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…
  • Risotto z pomidorami i szpinakiem

    Pełne smaków risotto z pomidorami i szpinakiem, smakuje nie tylko miłośnikom kuchni wegeta…
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad
  • naprawdę gorąco polecam, podbija smak pod niebo! 🙂

  • ja to nawet chilli dodaje ta jest bardziej klasyczna w łagodnej formie 🙂 ale wędzonej nie dodawałem chyba nigdy wypróbuję 🙂

  • Oj nie zgodzę się – jak wyjdzie dobra fasolka, to nie istnieje pojęcie umiaru 😛 Sama nie raz po takiej dobrej leżę na kanapie i trzymam się za brzuch 😀 Od siebie mogę tylko polecić, żebyś może kiedyś dodał trochę wędzonej papryki, ale tylko dlatego, że ja tak robię i jestem ciekawa czy by Ci przypadło do gustu… Twój przepis jawi mi się w apetycznych barwach 🙂

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…