Kosą po patelni Przepisy Obiad Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

1

Fasolka po bretońsku to kolejne danie z mojej młodości. Syte niezmiernie, pyszne - oj bardzo. Jednak ciężkie danie i dużo się go zjeść nie da, a może raczej nie polecam. Świetne z pieczywem. Kiełbasa, boczek, cebula i fasola, a wszystko w aromatycznym pomidorowym sosie. Podczas gotowania fasoli, radzę sprawdzać stan wody i w razie czego ją uzupełniać. Warto też zamieszać co jakiś czas by nie przypaliła się na dnie garnka. Zrobiłem wielki gar i zamrożę sobie na kolejne obiady trochę. Częścią mogę się jeszcze podzielić - ktoś ma ochotę?

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 40 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 8 osób

Składniki

  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 150 g boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Fasolę zalewamy wodą połowę ponad objętość i zostawiamy na noc.
  2. Rano zlewamy wodę i wrzucamy fasolę do garnka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i zalewamy świeżą wodą ok 3 cm ponad poziom fasoli. Podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  3. Boczek, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kiełbasę na półplasterki.
  4. Pod koniec gotowania fasoli jak już będzie lekko miękka przesmażamy boczek na patelni i wrzucamy do fasoli. Cebulę z czosnkiem również podsmażamy do lekkiego zeszklenia, dodajemy kiełbasę, dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory rozdrobnione pomidory i koncentrat. Jeszcze chwilę smażmy co jakiś czas mieszając i całość dodajemy do garnka.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze chwilę i jemy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/fasolka-po-bretonsku/
  • Shakshuka – pyszne śniadanie

    Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... p…
  • Paprykarz ziemniaczany

    Paprykarz ziemniaczany to potrawa rodem z Węgier. Tak, tam też znają parówki i chętnie je …
  • Guacamole z pomidorami

    Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbog…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Kotlety pożarskie

    Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…
  • Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

    Tak naprawdę pod przepisem na kotlet schabowy w sosie pieczarkowym, kryje się przepis na s…
  • Pieczeń z karczku

    Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy d…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…