Kosą po patelni Porady Etykieta jedzenia sushi – jakich błędów koniecznie unikać

Etykieta jedzenia sushi – jakich błędów koniecznie unikać

0

Jedzenie sushi nie powinno wiązać się ze stresującym historycznym rytuałem, lecz ze wspaniałymi doznaniami kulinarnymi. Dla osób, które lubią i dobrze bawią się podczas jedzenia sushi wystarczą grzeczne maniery. Dla tych natomiast, którzy zwracają uwagę na każdy detal i zazwyczaj znajdują się w formalnych sytuacjach podczas jedzenia sushi, warto zapoznać się z kilkoma zasadami.

Tradycja sushi jest tak obszerna, że powstało równocześnie wiele tradycji związanych ze sztuką jego jedzenia. Sushi to wyselekcjonowany ryż, zawijanie, rolowanie i ozdabianie. Bardzo ważne jest, aby jedzenie ładnie wyglądało. Jedzenie powinno wywoływać głębsze przemyślenia i cieszyć wszystkie zmysły, a także pasować do pory roku. Styl podawania sushi jest związany ze zmieniającym się czasem. Uczestnicząc w tym niezwykłym posiłku, próbuje się dotrzeć do prawdy i wewnętrznego ładu.

Gimnastyka z pałeczkami

Warto być świadomym pewnych zasad kulturalnego posługiwania się pałeczkami. Nie wolno wymachiwać haski nad jedzeniem – takie zachowanie uznaje się za przejaw braku manier. Podobnie nie należy nadziewać jedzenia (sashi-bashi) końcami pałeczek. Nieraz trudno jest nabrać kawałki potraw, ale nie są one przeznaczone do nabierania pokarmu, ani do dźgania, czy przebijania. Zakazane jest także yose-hashi, czyli przesuwanie talerza pałeczkami do przodu – w tym celu najlepiej użyć do tego rąk. Nie ma nic gorszego niż wbijanie pałeczek w miskę pełną ryżu.

Zachowanie higieny jest bardzo ważne. Nie powinno się dotykać końcami pałeczek, które wkładamy do ust, innych kawałków niż te, które wybieramy dla siebie. Jeżeli chcemy podać komuś kawałek, ze wspólnego talerza, odwróćmy pałeczki i użyjmy drugiej strony.

Nie powinno się przekazywać kawałków innej osobie pałeczkami. Ma to podłoże symboliczne, które w tradycji japońskiej odnosi się do kości zmarłych. Zamiast tego, można podnieść talerz, ułatwiając drugiej osobie wybranie odpowiedniej porcji. Po skończonym jedzeniu nie należy odkładać na stole złączonych pałeczek, tylko zostawić je lekko rozłączone na talerzu. Ma to również znaczenie symboliczne, które przypomina o kadzidłach i modlitwach.

Proste rady na skomplikowane zasady

Kawałki sushi należy zjeść jednym ukąszeniem. Tradycyjne kawałki powinny być na tyle małe, aby mieściły się nawet w najmniejszej buzi. Gdy jednak nie są tradycyjnej wielkości, dopuszcza się dwa ugryzienia. Istnieje również tradycja umieszczania strony rybnej nigri na swoim języku, aby zmaksymalizować smak ryby. Wymaga to niestety dużej zręczności i dla osoby początkującej może być zbyt trudne i zakłócać korzystanie z posiłku. Jeżeli ryba okaże się zbyt intensywna, można oczyścić jej smak, jedząc marnowany imbir.

W bardzo dobrym stylu jest podziękować za posiłek nawet, jeśli jest to bar sushi. Grzecznościowa forma „dziękuję” po japońsku brzmi „domo arigato” i będzie z pewnością dobrze odebrana. Natomiast, jeżeli chcemy zabłysnąć wśród towarzystwa, lub jeżeli jesteśmy bardzo zadowoleni z posiłku, możemy użyć bardziej wyrafinowanego podziękowania: „gochisosama deshita”. Zwrot ten oznacza po prostu „dziękuję za posiłek”.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Moje pierwsze smoothie bowl – zdrowe śniadanie

Dobra, mniej to przepis a więcej eksperyment ze smoothie bowl. Postanowiłem zrobić sobie z…