Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Dżem z dyni i gruszek

Dżem z dyni i gruszek

0

Pyszny, słodki dżem z dyni i gruszek z dodatkiem kilku jabłek dla podkreślenia smaku. Niezwykle prosty, ale w tej prostocie jest metoda. Doskonałe połączenie smaków. Gruszki w zasadzie dominują, a dynia i jabłka nadają charakter. Niestety ten dżem trzeba pasteryzować, dodatek kwasku ma poprawić kolor i dodać delikatnie ostrości. Można też przed włożeniem do słoików dżem zmiksować i wyjdzie marmolada.

Dżem z dyni i gruszek

Dżem z dyni i gruszek

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 45 minut/y

Wielkość porcji ok. 6 słoiczków 300 ml

Składniki

  • 1,5 kg obranej dyni
  • 1 kg gruszek
  • 2 duże jabłka
  • 10 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania

  1. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka.
  2. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Wlewamy trochę wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 1 godziny.
  3. Następnie dodajemy cukier i jeszcze gotujemy 15 minut do odparowania soku.
  4. Gorący dżem wkładamy do słoików i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/dzem-dyni-gruszek/
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Zielone smoothie warzywno-owocowe

    Pyszne i zdrowe zielone smoothie warzywno-owocowe zamiast porannej kawy? Zacząć tak dzień …
  • Sernik bez pieczenia

    Sernik bez pieczenia na owsianym spodzie

    Sernik bez pieczenia na owsianym spodzie z nutką kakao i świeżymi owocami. Nie jest słodki…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…