Kosą po patelni Przepisy Dżem z całymi truskawkami

Dżem z całymi truskawkami

0

Dżemol jest cool 🙂 W każdej postaci ale jak się znajdzie w słoiczku całą truskawę zawsze jest przyjemniej więc czemu nie dać samych całych truskawek do słoiczka? Sama radość potem przy jedzeniu.

Dżem z całymi truskawkami

Dżem z całymi truskawkami

Czas przygotowania 20 minut/y

Wielkość porcji 7 słoiczków

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 750 g cukru
  • 2 żelfixy
  • 1/5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania

  1. Truskawki dokładnie myjemy, i usuwamy szypułki.
  2. Przekładamy do garnka zasypujemy żelfixem i delikatnie dokładnie mieszamy.
  3. Podgrzewamy mieszając do zagotowania. Gotujemy 1 min.
  4. Dosypujemy cukier i gotujemy 2 min.
  5. Odstawiamy, dodajemy kwasek i mieszamy delikatnie do zaniku piany.
  6. Gorące wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem po wystudzeniu obracamy.
  7. Z tej porcji wychodzi 7 słoiczków 200 g.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/dzem-calymi-truskawkami/
  • Babeczki z budyniem i owocami

    Babeczki, złociste, kruche i delikatne... obłędne. Wyglądają świetnie i smakują świeżo, ni…
  • Drożdżówki z truskawkami

    Klasyczne ciasto drożdżowe z wyrabianiem dla osób o silnych dłoniach. No niestety takie są…
  • Sernik na zimno z truskawkami

    Nie jednak truskawki nadal są na topie a myślałem, że to koniec 🙂 Ten sernik można jednak …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Jak wybrać kawę idealną? – praktyczne porady dla kupujących

Nim znajdziemy swoja ulubiona kawę mija zazwyczaj bardzo wiele czasu, bo dla niektórych je…