Dynia w occie

1

Strasznie prosty przepis i już tu był kiedyś w zbiorczym poście o przetworach, jednak sezon dyniowy w pełni i pytacie co z tym zrobić. Polecam zatem zrobić dynię w zalewie octowej. Jest super. Nie potrzeba pasteryzować przechowuje się ładnie. a ocet z cukrem konserwuje. Przepis Zosi Medyńskiej – sprawdzony, pyszna dynia.

Dynia w occie

Dynia w occie

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji zależy od wielkości słoików

Składniki

  • 2-2,5 kg dyni pokrajanej w kostkę
  • 0,6 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 litr wody
  • kilka goździków

Sposób przygotowania

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski na 24 godz. z pozostałymi składnikami i od czasu do czasu mieszamy.
  2. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy ok 10 min., sprawdzając by dynia była al’dente nie przegotowana,
  3. Gorącą wkładamy do słoików i zakręcamy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/dynia-w-occie/

 

Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:

ikigreen – https://www.instagram.com/ikigreen/

  • Grzyby po cygańsku

    Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasa…
  • Zupa dyniowa z kluseczkami a’la Bea

    Przepis i zdjęcie przesłała mi Beata, twierdząc, że to prosta zwykła zupa i w ogóle się dz…
  • Papryka marynowana

    Papryka znów na topie. Czas najwyższy popakować ją do słoiczków jako leczo czy konserwową.…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Grzyby po cygańsku

    Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasa…
  • Biała kiełbasa pieczona w winie

    W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już …
  • Nalewka wiśniowa wytrawna

    Tak wiem już dawno po wiśniach, jednak w tym roku mało ich jakoś było i o wiśniówce zapomn…
Więcej przepisów w kategorii Przepisy
  • Pingback: Dynia w occie | FlyB Kulinaria()

  • raczej nie miałem nigdy problemów z tym, że puszczały ale na wszelki wypadek zawsze można – to też zależy czy nakrętki nowe czy nie.

  • piegusek

    ja też dodaje goździki do zalewy ale pasteryzuję zawsze:)

Zobacz też

Grzyby po cygańsku

Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasa…