Dynia w occie

1

Strasznie prosty przepis i już tu był kiedyś w zbiorczym poście o przetworach, jednak sezon dyniowy w pełni i pytacie co z tym zrobić. Polecam zatem zrobić dynię w zalewie octowej. Jest super. Nie potrzeba pasteryzować przechowuje się ładnie. a ocet z cukrem konserwuje. Przepis Zosi Medyńskiej – sprawdzony, pyszna dynia.

Dynia w occie

Dynia w occie

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji zależy od wielkości słoików

Składniki

  • 2-2,5 kg dyni pokrajanej w kostkę
  • 0,6 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 litr wody
  • kilka goździków

Sposób przygotowania

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski na 24 godz. z pozostałymi składnikami i od czasu do czasu mieszamy.
  2. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy ok 10 min., sprawdzając by dynia była al’dente nie przegotowana,
  3. Gorącą wkładamy do słoików i zakręcamy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/dynia-w-occie/

 

Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:

ikigreen – https://www.instagram.com/ikigreen/

  • Chleb pszenno-żytni z ziarnami

    Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu,…
  • Placki z dyni z jabłkiem

    Placki z dyni z jabłkiem

    Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …
  • Dżem z dyni i gruszek

    Dżem z dyni i gruszek

    Pyszny, słodki dżem z dyni i gruszek z dodatkiem kilku jabłek dla podkreślenia smaku. Niez…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy
  • Pingback: Dynia w occie | FlyB Kulinaria()

  • raczej nie miałem nigdy problemów z tym, że puszczały ale na wszelki wypadek zawsze można – to też zależy czy nakrętki nowe czy nie.

  • piegusek

    ja też dodaje goździki do zalewy ale pasteryzuję zawsze:)

Zobacz też

Porcelana Katie Alice – popołudniowa herbatka w iście brytyjskim stylu

Porcelana marki Katie Alice dodaje aranżowanym wnętrzom wyjątkowego charakteru. Naczynia z…