Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami

0

Niezwykle smaczne, kremowe ciasto czekoladowe z wiśniami z serkiem mascarpone. W zasadzie to tarta jednak dość wysoka więc wygląda jak ciasto. Wiórki kokosowe na dnie zapobiegają przenikaniu soku z wiśni do ciasta przez to jest suche i kruche. Czekolada doskonale współgra z wiśniami. Zapiekany krem z budyniem tworzy całkiem zwartą masę jednak ciasto pozostaje delikatne i wilgotne. Niestety pełno kalorii ale chyba o to chodzi akurat w tym przepisie.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
  • 300 g drylowanych wiśni, świeżych, mrożonych lub z kompotu
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady lub deserowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 45 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tart o wysokich brzegach lub tortownicę. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy 10 min. w temperaturze 190 stopni.
  2. Wyjmujemy z piekarnika ciasto i lekko studzimy. Wysypujemy równomiernie na dno wiórki kokosowe.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając tak by nie doprowadzić do zagotowania. Lekko studzimy.
  4. W wysokim naczyniu łączymy serek, cukier puder, jajka i czekoladę. Miksujemy całość na gładki krem dodając pod koniec miksowania 2 łyżki budyniu.
  5. Na ciasto posypane wiórkami wykładamy warstwę wiśni i zalewamy całość przygotowanym kremem. Posypujemy całość płatkami migdałowymi.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. w temperaturze 190 stopni. Sprawdzamy widelcem czy krem się nie jest płynny, jak trzeba trzymamy w piekarniku ciut dłużej.
  7. Ciasto należy wystudzić przed podaniem.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/czekoladowe-ciasto-z-wisniami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Surówka z czerwonej kapusty

Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty. Zupełnie inna niż do tej pory jadłem, świeża,…