Ciasto Pijak

1

Ciasto Pijak jest już klasykiem bo chyba większość z Was już kiedyś gdzieś je jadła. Jak ciasto dobrze nasączymy to nazwa może się okazać bardzo adekwatna, a już parę razy udało mi się spić to ciasto ciut bardziej niż trzeba. Zazwyczaj długo w tej lodówce po zrobieniu nie leży, bo jest zwyczajnie pyszne i znika. Jak jeszcze jakimś cudem nie próbowaliście to do pracy i smacznego.

Pijak

Pijak

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji dużo osób

Składniki

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru do cisata
  • 8 łyżek cukru do kremu
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 1 paczka margaryny do pieczenia 250 g
  • 3 paczki herbatników
  • 50 ml spirytusu
  • 200 ml likieru kokosowego, może być nalewka lub inny alkohol
  • szczypta soli
    Polewa czekoladowa:
  • 100 g margaryny do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wiśniówki

Sposób przygotowania

  1. Białka z jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy ciągle mieszając 3/4 szklanki cukru. Zmniejszamy obroty dodajemy wiórki, mak i na końcu proszek do pieczenia.
  2. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni 20 minut.
  3. W tym czasie gotujemy budyń, odlewamy 1/3 mleka pozostałe zagotowujemy z 8 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki i jajka, a następnie wlewamy do gorącego mleka i chwilkę gotujemy mieszając.
  4. Margarynę dokładnie ucieramy i dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gdy krem jest gładki dodajemy małymi porcjami spirytus ciągle ucierając. Na przestudzone ciasto nakładamy krem i wyrównujemy.
  5. Herbatniki moczymy w likierze i układamy na kremie. Wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki.
  6. W tym czasie robimy polewę. Wszystkie składniki oprócz wiśniówki wkładamy do garnka i gotujemy mieszając do uzyskania jednolitej masy. By uzyskać lekko ciągnącą elastyczna polewę wystarczy ok 3-4 min od zagotowania. Na koniec wlewamy wiśniówkę. Wyjmujemy ciasto z lodówki i polewamy gorącą masą.
  7. Po wystudzeniu polewy ciasto trzymamy w lodówce.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/ciasto-pijak/
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Ciasto z kremem budyniowym

    Ciasto z kremem budyniowym

    Ciasto z kremem budyniowym i w moim przypadku dżemem porzeczkowym, jednak spokojnie można …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Kruche ciasteczka – stemplowane

    Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery
  • nieeeee, lepiej wlać wszystko co się ma do środka wtedy jest lepsze 🙂

  • Wygląda super i brzmi super, a najlepszy moment to chyba będzie smakowanie % przed dodaniem, co by sprawdzić, czy aby nie mdłe 😀

  • Pingback: Ciasto Pijak | FlyB Kulinaria()

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…