Ciasto ananasowe

0

Kolejne ciasto bez pieczenia i z warstwami, cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i ciasto ananasowe ma warstwy. Jest prawie jak tort. Miękkie soczyste i kakaowe. Łatwe i znika tak szybko jak się je robi no może odliczając czas chłodzenia.

Ciasto ananasowe

Ciasto ananasowe

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji dużo luda

Składniki

  • 200 g biszkoptów
  • 1 puszka ananasów krojonych
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • sok z cytryny
  • 20 ml spirytusu

Sposób przygotowania

  1. Ananasy odsączamy z zalewy, część płynu odlewamy do rozrobienia budyniu a pozostały musimy zagotować.
  2. Następnie mieszając wlewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia masy. Studzimy.
  3. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masę budyniową i kakao dokładnie miksując. Dodajemy kawałki ananasa i mieszamy łyżką.
  4. Połowę ciastek biszkoptowych układamy na dnie tortownicy i nasączamy sokiem z cytryny zmieszanym ze spirytusem.
  5. Na biszkoptach rozprowadzamy pół masy, następnie układamy resztę biszkoptów i znowu nasączamy.
  6. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, posypujemy startą czekoladą i rozdrobnionymi orzechami.
  7. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/ciasto-ananasowe/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tort bezowy malinowy

    Na walentynki tort bezowy malinowy - coś czerwonego, coś słodkiego... jak miłość wszędzie …
  • Różyczki z jabłkami na kruchym cieście

    Dziś ostatki, a że klasyczne przepisy na faworki i pączki już się pojawiły u mnie wcześnie…
  • Kokosowy pudding z chia

    Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudd…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Karp duszony w sosie pieczarkowym

Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kmi…