Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb żytni z miodem na zakwasie

Chleb żytni z miodem na zakwasie

0

Pyszny pachnący chleb żytni z miodem i pestkami dyni i słonecznika. Strasznie dobry, długo zachowuje świeżość.

Chleb żytni z miodem na zakwasie

Chleb żytni z miodem na zakwasie

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 35 dkg maki pszennej grubego przemiału
  • 40 dkg maki żytniej grubego przemiału
  • 400 ml ciepłaej wody
  • 50 ml zakwasu chlebowego
  • 4 dkg drożdży
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pestki słonecznika łuskane
  • pestki dyni łuskane
  • 20 ml miodu
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania

  1. Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki mąki rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  2. W tym czasie do miski wsypać sól żeby nie stykała się bezpośrednio z drożdżami na sól mąkę. zakwas i wlać drożdże, dodać pestki i miód i wyrobić na gładkie ciasto. (można użyć robota)
  3. Przełożyć do długiej foremki 32 cm i u góry ponacinać w kilku miejscach
  4. Posmarować wodą następnie wstawić do piekarnika na 30 min. temp. 30 stopni a później 30 min. 50 stopni.
  5. Po tym czasie podnieść temp. do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut
  6. Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blachy i studzimy na kratce.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/chleb-zytni-z-miodem-na-zakwasie/

Przepis na zakwas podałem przy okazji przepisu na chleb pszenno-żytni.

Zdjęcie przesłane przez Rodziców – dziękuję.

  • Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert

    Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert

    Lekka i smaczna sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert z pieprzem. Karmelizowana…
  • Tort chlebowy

    Tort chlebowy

    Tort chlebowy - brzmi dość dziwnie, ale to normalny tort na biszkopcie tylko zrobiony na b…
  • Śledzie na ostro z rodzynkami

    Śledzie na ostro z rodzynkami

    Śledzie na ostro z rodzynkami, curry i chilli w oliwie. Pyszne połączenie cytryny, miodu i…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Paszteciki z kapustą i grzybami

    Był barszcz czerwony, a na uszka jeszcze za wcześnie to zrobimy paszteciki z kapustą i grz…
  • Chałka

    Chałka z kruszonką

    Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Mięk…
  • Tortilla pszenno-kukurydziana

    Zawsze zastanawiało mnie czemu 6 placków z mąki i wody kossztuje tyle kasy w sklepie i stw…
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…