Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

0

Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu, na świeżych drożdżach jednak równie dobry. Szybko się go robi, pięknie wyrasta i można go długo przechowywać. Cały dom pachnący chlebem... jeśli nawet nie chce Wam się robić tego ze względu na sam chleb do jedzenia, to zróbcie go tylko dla zapachu. Ręczę, że warto z obu powodów się postarać.

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Czas przygotowania 1 godzina

Czas gotowania 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 50 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 350 g maki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki wymieszanych w dowolnych proporcjach ziaren (słonecznik, dynia, kminek)

Sposób przygotowania

  1. Do dużego kubka wkładamy drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. wlewamy 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe składniki wkładamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Jak jest za gęste to dodajemy trochę wody. Okrywamy szczelnie folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia wsypujemy na stolnicę trochę mąki i wyrabiamy wyjęte z lodówki ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut.
  4. Po piętnastu minutach do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, ustawiamy temperaturę na 220 stopni. Po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie leciutko posypujemy mąką, przekładamy ciasto, smarujemy wierzch wodą zmieszaną z mlekiem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
  5. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Gorący wyjmujemy z naczynia i stawiamy na kratce do ostygnięcia.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami/
  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
  • Kartofelki czekoladowe

    Pyszne ciastka - kartofelki czekoladowe w sam raz na raz lub na dłuższą rozmowę przy kawie…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
  • Paszteciki z kapustą i grzybami

    Był barszcz czerwony, a na uszka jeszcze za wcześnie to zrobimy paszteciki z kapustą i grz…
  • Chałka

    Chałka z kruszonką

    Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Mięk…
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki
  • Margherita Szwec

    Co zrobić, jeśli nie ma się dostępu do mąki żytniej? Kusi mnie ten chlebek ale co dodać – więcej mąki pszennej?

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…