Chałka z kruszonką

Kosą po patelni
Chałka
Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Miękka posmarowana masłem z miodem lub dżemem na wierzchu… mmmm. Już macie smaka? Przyznam się że ja chałkę lubię również np. z wędliną – taki bzik na połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnym dodatkiem. Robiąc tę na zdjęciu, dałem zdecydowanie za mało kruszonki w przepisie dałem trochę więcej, ale możecie dopasować jej ilość do własnego gustu.
Przygotowanie: 1 godz. 15 min.
Gotowanie: 35 min.
Łącznie: 1 godz. 50 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
4.87 from 29 votes
Jak wykonać przepis na – Chałka z kruszonką

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 200 ml mleka 3 (2%)
  • 3 żółtka jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania

  • 1 całe jajko + łyżka wody

Sposób wykonania

  • Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni) i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • 3 żółtka jajek miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.
  • Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z każdej cząstki formujemy wałek.
  • Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie – grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min. Powinna być przyrumieniona i złocista.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chałka z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Przykład wykorzystania chałki na słono – Grzanki chałkowe z tuńczykiem

--- Reklama ---

W Waszym wykonaniu:

Agnieszka Bzyl
Elżbieta Gajda
Izabela Mucha
Sara Pruszyńska
Sara Pruszyńska
Poleć ten wpis innym
62 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
62 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agata

Pyszna. Nie można przestać jej jeść. Najlepszy przepis.

Diana

Dziękuję za przepis idealny

Edyta

Ostatnio robiłam chałkę z tego przepisu i jest zdecydowanie najlepsza jaką robiłam.
A czy z tego przepisu można zrobić bolki z jagodami?

Anna

Robiłam kilka razy przepyszna, jak dla mnie to ròwnież smak z mojego dzieciństwa.Zazwyczaj robię pòłtora tej porcji i pozostałego ciasta robie takie bułeczki z dżemem lub serem.
Polecam sprubować a Autorowi przepisu dziękuję.
Pozdrawiam

Mtencer@medicenter.pl

Dziękuję baaaaardxo za przepis

Mtencer@medicenter.pl

Super , super najlepsza

Monika

Ale myk z tym zawijaniem!!!
Petarda 🙂

Magdalena

Najlepszy przepis! Jestem fanką chałek, piekę namiętnie od jakiegoś czasu. Do tej pory wychodziły mi dobre, ale ta wyszła dokładnie taka jak chciałam i jaka powinna być. Zależało mi na cieście o strukturze waty, idealnie ciągnącym się. Tutaj właśnie jakie było. Dzięki!

Dorota

Właśnie. Robiłam już różne proporcje i różne czasy wyrastania i wyrabiania, i potrafię zrobić bardzo dobre drożdżowe ciasto, jednak nigdy nie wyszło mi to gotowe ciasto takie ciągnące jak bym chciała, czyli takie bez kruszenia i przy rozrywaniu jakby włókniste, rzeczywiście podobnie jak przy rozrywniu waty ale tej ,,wiskozowej”- ciągnącej. Nie wiem w czym tkwi sekret? Np w Warszawie znam tylko jedną piekarnię, która potrafi upiec taką chałkę, a tropię od lat.

Andzia

To jeszcze raz ja 😉
Tak jak obiecałam daje znać, chałki (bo zrobiłam mniejsze trzy) wyszły super🥰niebo w gębie
Przepis zostaje wpisany do mojego zeszytu i teraz już tylko z niego będę je robiła. Dziękuję ☺️
PS. Z miłą chęcią podzielę się zdjęciami tylko nie wiem jak je wysłać 🤪

Andzia

Kiedyś,dawno temu piekłam chałkę,ale gdzieś zapodział mi się przepis 🤷
Dzisiaj spróbuję z Twojego, przyznam, że na zdjęciu wygląda bajecznie 😍
Trzymaj kciuki 😉
Dam znać jak wyszła 😁

Last edited 1 rok temu by Andzia
Tomasz

Super mi wyszły na pewno będą smakowały

Kasia

Przepis najlepszy, chałka zawsze wychodzi ,robiłam ją już kilkanaście razy, czasem robię jedną dużą a czasem dwie mniejsze. Zawsze jest przepyszna

Tom

Niewyszla nic nierosznie😢

Tom

Mieszalem skladniky dodalem maslo na koncu i mieszam. Po 20 minutach cicho i nic niewyroslo.

Sprobuje ponownie tylko szkoda skladnikow.

Magdalena

Pewnie sparzyłeś drożdże zbyt gprącym masłem 😉

Izabela

Pierwszy raz w życiu robiłam chałkę . Wyszła przepyszna. Polecam przepis ☺

Anna

Nigdy żadnego ciasta nie robię według przepisu dla mnie przepis to tylko baza, a ile czego to robię według siebie jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś nie wyszlo

Jolanta

Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wcale się nie udała.

Damian

Jak się ma 2 lewe ręce to tak jest

Anita

Super prosty przepis 🙂 chałka wyszła wyśmienita

Agnieszka

Super 👌 palce lizać, zawsze wychodzi… Dziękuję😊👌🍀

Ewcia

Właśnie wyrasta. Zobaczymy, mam nadzieję że się nie zawiodę 😉 nie każde drożdżowe ciasto mi podchodzi, mam nadzieję, że te będzie takie jakie siedzi w mojej głowie 😛

Angelika

Czy ciasto musi być wyrabiane mikserem z hakiem albo ręcznie ,pozdt

Gerard

Plecionka pieka jus chyba z 20 razy ,jako slonzok pieka chleby łod 10 lot mąka każdo znom jak swoja baba , czy żytnio czy pszynno teraz pieka z mąki typu oo na pizza dom znac jak mi poszło ?

Monika

Myślałam, że chałka to skomplikowana sprawa. Twój przepis pokazał, że jest zupełnie inaczej.

Justyna

Super przepis.😁 Piekłam pierwszy raz chałkę i na pewno nie ostatni. Wyszła przepyszna. Zapisuję przepis 😍
Dziękuję

Wiola

Pierwszy raz robiłam chałkę, zawsze mi się wydawało, że to potwornie skomplikowane. Twój przepis jest rewelacyjny, pierwszą cała zjadła moja mama, drugą w połowie zjadł mąż, trzecią zamówiła siostra…przepis znam na pamięć ❤️ dziękuję ☺️

Jasia

Spróbujcie kiedyś takiej chałki z dobrym żółtym serem. Mmmm palce lizać :))

Doris

Chalka wyśmienita i przepis super

Doris

Zrobiłam dwie z tego przepisu😘👌

SYLWIA

Prze przepychotka zrobilam dwie z drozdzy suchych 8 g ,wyszla wysmienita mniaaaam

Ania

Super pyszna chałka polecam!

Magda

Przepis rewelacja

Gosia

Robie dzisiaj kolejny raz ten przepis na chałke i moge powiedziec miód malina 🙂 jest przepyszna i prosty szybki przepis 🙂 pozdrawiam

Emilia

Pyszna chałka, właśnie się upiekła. Wspaniały ,prosty przepis. Będę często robiła. Pycha

Julia Ma

Przepis pierwsza klasa! Robiłam wczoraj, wyszły mi dwie, po godzinie nie było śladu i musiałam zrobić kolejne 😍😍😍😍

Małgorzata

Łatwy przepis, chałka wyszła smaczna i bardzo ładna. Polecam

Natalia

Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Mi z tej porcji wychodza 2 duże chałki 😍 Robie 4 raz i za każdym razem znikaja w przeciągu chwili 😍

Natalia

Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Robie 4 raz i za każdym razem wychodzą pyszne 🥰🥰 Mi akurat z tej porcji wychodza duze 2 sztuki chałki wiec jest jeszcze lepiej 😍😂

Jolanta

Witam serdecznie.Właśnie upiekłam gałkę.Wyszła znakomicie i nie ubijałam żółtej wszystko dobrze wymieszałam zagniotłam i pozostawiła do wyrośnięcia.Przepis doskonały.Polecam.☕☕☕☕☕

Kasia

Czy żółtka z cukrem trzeba ubijać? czy tylko przez chwile zmiksować do połączenia?

Kasia

Dziekuje
Ta chałka najlepsza na swiecie!!!!

Sophie

Followed the recipe, first time ever baking Chałka z kruszonka . Recipe easy to follow. Turned out beautiful ! Thank you!😋

Anna

Świetny przepis, przepyszna chałeczka!😋

Roza

Świetny przepis! 😊
Za drugim razem dałam mniej cukru i masła,
a przez pomyłkę całe jajka – też wyszła super 😁

Marcin

Ja robiłem pierwszy raz wyszła pyszna Syn i Żona zadowoleni😁

Jadzia

Najlepsza!!!

Asia

Witam, ja dziekuję za wytłumaczenie jak zrobic „kształt” chałki.

Anna

Chalka przepyszna!!!!zamiast swierzych drozdzy uzylam sypane. Ale i tak wyszla mniam mniam

Dorota

Przepis jest niedokładny…80 g cukru ok, ale ile do drożdży a ile do żółtek?

Basia

Chalka przepyszna 🙂😍😍😍😍 lepszej nie jadłam!!!!

Bonoit Perel

Moja pierwsza w zyciu chalka. Wyszla naprawde bardzo smaczna, wyrosnieta ze hej wiec tez pieknie sie prezentuje. Dziekuje za przepis 🙂

Ewa Balcerak

Super przepis!
Chałka właśnie się piecze a po domu roznosi się przyjemny waniliowy zapach😄
Uwielbiam kruszonkę więc ja zrobiłam prawie podwójną ilość i ledwo się cała zmieściła na chałce ale na pewno nic się nie zmarnuję 😊
Zaraz skoczę do piwnicy po jakiś dżemik i będzie idealna do popołudniowej herbatki☺️

Kosą po patelni

Świetnie mam nadzieję że będzie smakowała 🙂