Chałka z kruszonką

0

Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Miękka posmarowana masłem z miodem lub dżemem na wierzchu... mmmm. Już macie smaka? Przyznam się że ja chałkę lubię również np. z wędliną - taki bzik na połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnym dodatkiem. Robiąc tę na zdjęciu, dałem zdecydowanie za mało kruszonki w przepisie dałem trochę więcej, ale możecie dopasować jej ilość do własnego gustu.

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Czas przygotowania 1 godzina, 15 minut/y

Czas gotowania 35 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 50 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 3 żółtka jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
    Kruszonka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru
    Do posmarowania
  • 1 całe jajko + łyżka wody

Sposób przygotowania

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni), szczyptę soli i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
  2. 3 żółtka jajek miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.
  3. Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z każdej cząstki formujemy wałek.
  4. Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie - grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.
  5. Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników.
  6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min. Powinna być przyrumieniona i złocista.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/chalka-z-kruszonka/

 

Przykład wykorzystania chałki na słono – Grzanki chałkowe z tuńczykiem

  • Kotlety pożarskie

    Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…
  • Pączki – wersja druga z masłem

    Trochę inna wersja pączków, tym razem nie na margarynie ale na maśle z olejem. Równie dobr…
  • Jabłka w cieście jogurtowym

    Miękkie, pachnące cynamonem puszyste jabłka w cieście jogurtowym. Przez zastosowanie jogur…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…