Kosą po patelni Przepisy Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

0

Ogólnie to jak można jeść buraki? Nie przepadam ale dobrze podane da się jakoś wcisnąć. Poza tym że są zdrowe to nie widzę dla nich przyszłości w mojej kuchni. Coś prostego na szybko a efekt fajny.

Carpaccio z buraka

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 duzy burak
  • ser biały w plasterkach
  • szczypiorek
  • sos balsamiczny
  • oliwa
  • ocet winny
  • cukier
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Sposób wykonania:

  1. Buraka gotujemy i schładzamy.
  2. Sos: oliwa, sól, troche cukru, pieprz, bazylia, ocet winny – wszystko mieszamy i ucieramy.
  3. Na talerzu układamy plasterki sera (może byc mozzarella lub inny ser biały w plastrach) na przemian z plastrami buraczka zamoczonymi wcześniej w przygotowanym sosie.
  4. Polewamy sosem balsamicznym i dekorujemy szczypiorkiem.

Uwagi dodatkowe:

Dobre jako przystawka lub dodatek do wędlin.

Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję.

  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…
  • Pierś kurczaka w cieście francuskim

    Pomysł na pierś kurczaka w cieście francuskim przesłała mi moja siostra Ania. Zrobiła to d…
  • Lasagne wegetariańska z cukinią

    Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i s…