Bułki grahamki

0

Chrupiące, zdrowe i pyszne bo własne bułeczki grahamki. Możemy sami wybrać kształt, wielkość i rodzaj dodatków. Proste do wykonania.

Bułki grahamki

Bułki grahamki

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 100 g pszenicy lub mąki z grubego przemiału
  • 5 g kminku
  • 40 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g oleju
  • 5 g soli
  • nasiona słonecznik,dynia lub wg.uznania

Sposób przygotowania

  1. Pszenicę i kminek zemleć, jeżeli użyjemy mąki to trzeba dodać kminek mielony.
  2. Dodać pozostałe składniki wg. podanej kolejności, ważne ponieważ drożdże nigdy nie mogą się stykać bezpośrednio z solą.
  3. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia ok.15 min.
  4. Ciasto podzielić na 8 części i uformować bułki - kształt dowolny
  5. Pozostawić do wyrośnięcia.
  6. Posmarować żółtkiem i posypać makiem lub nasionami.
  7. Piec 15-20 min. w temp. 210 stopni
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/bulki-grahamki/
Zdjęcie przesłane przez Rodziców – dziękuję.

  • Chleb pszenno-żytni z ziarnami

    Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu,…
  • Tort chlebowy

    Tort chlebowy

    Tort chlebowy - brzmi dość dziwnie, ale to normalny tort na biszkopcie tylko zrobiony na b…
  • Smalec grzybowy z papryką

    Smalec grzybowy z papryką

    Ja za tłustym smalcem nie przepadam, ale takie coś, to nawet z chęcią raz na rok zajadam. …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
  • Chleb pszenno-żytni z ziarnami

    Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu,…
  • Paszteciki z kapustą i grzybami

    Był barszcz czerwony, a na uszka jeszcze za wcześnie to zrobimy paszteciki z kapustą i grz…
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…