Kosą po patelni Przepisy Obiad Brukselka zasmażana z boczkiem

Brukselka zasmażana z boczkiem

1

Dziś czarny piątek a może być coś bardziej czarnego w smaku jak brukselka. Nawet podobno tak pyszna jak ta brukselka zasmażana z boczkiem? No dobra ja zwyczajnie brukselki nie znoszę. Ale są gusta i guściki i poświęcam się dla was sprawdzając jednocześnie czy mi się smaki z wiekiem nie zmieniają... no niestety nie. Na szczęście miał kto to zjeść ze smakiem i się nie zmarnowało. Podobno pycha, ja swoich odczuć nie opiszę bo są bardzo subiektywne. Polecam w każdym razie wszystkim amatorom tego zielska. Bardzo dobrze smakuje wymieszana z ugotowanym makaronem łazanki lub z kopytkami, jako samodzielne danie, ale również jako dodatek np do schabowego w formie surówki.

Brukselka zasmażana z boczkiem

Brukselka zasmażana z boczkiem

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 0,5 kg brukselki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści odcinamy twardą końcówkę i dokładnie myjemy.
  2. Boczek kroimy na paski, cebulę w kostkę, obrane jabłko w cząstki.
  3. Do garnka wkładamy boczek i smażymy, gdy jest delikatnie rumiany dodajemy cebulkę, podsmażamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek chwilę smażymy.
  4. Dodajemy brukselkę i smażymy przez 3 minuty mieszając. Zalewamy wodą tak żeby brukselka
  5. wystawała nad powierzchnię wody. Dodajemy sól, pieprz przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut co jakiś czas mieszając.
  6. Następnie dodajemy jabłko i gałkę muszkatołową , gotujemy bez przykrycia 5 minut.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/brukselka-zasmazana-z-boczkiem/
  • Zielone smoothie warzywno-owocowe

    Pyszne i zdrowe zielone smoothie warzywno-owocowe zamiast porannej kawy? Zacząć tak dzień …
  • Żurek

    Żurek z kiełbasą i jajkiem

    Klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem, można dodać ziemniaki ale ja wolę bez i kawałek chle…
  • Fasolka po bretońsku

    Fasolka po bretońsku to kolejne danie z mojej młodości. Syte niezmiernie, pyszne - oj bard…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad
  • Ostatnio gdzieś widziałam w TV taką brukselkę przyrumienioną. To była końcówka programu, więc nie wiem, co i jak. Ale nabrałam na to takiego „smaka”, że chyba zrobię. A też nigdy jej nie lubiłam. 🙂

  • Pingback: Brukselka zasmażana z boczkiem | FlyB Kulinaria()

  • posmakujto!

    Te dwa składniki idealnie do siebie pasują 🙂

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…