Totalna bomba kaloryczno-słodkościowa, która potrafi wywrócić przełyk na drugą stronę od nadmiaru szczęścia. Jedno z najlepsiejszych ciast czekoladowych ever! Zrobiłem wczoraj z córą przy częściowej dewastacji kuchni więc bombowo było podwójnie ale było warto.

Brownie z orzechami

Brownie z orzechami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady białej
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • orzechy (mieszane)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Orzechy prażymy przez 5-7 min w 220 stopniach
  2. Jajka wbijamy do dużej miski, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i ubijamy mikserem na puszystą masę
  3. Czekoladę gorzką rozpuszczamy na małym ogniu z masłem
  4. Dodajemy powoli miksując masę czekoladową do jajek
  5. Dodajemy łyżke mąki i miksujemy (my zapomnieliśmy o mące i też wyszło)
  6. Czekolady białą i mleczną kroimy na drobne kawałki
  7. Dodajemy czekoladę z orzechami do masy i mieszamy
  8. Wlewamy masę do wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką okrągłej formy
  9. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach

Notatki

Polecam gorzką kawę do popijania ?

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/brownie-z-orzechami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania…