Kosą po patelni Przepisy Obiad Bób gotowany z oregano i czosnkiem

Bób gotowany z oregano i czosnkiem

0

Zawsze jak pojawia się bób to robimy sobie z niego obiad czyli gotujemy kilo i wcinamy polane ziólkowo-czosnkową zalewą. Serio da się samym bobem najeść. Jednak jest to również fajny sposób na zrobienie aromatycznego puree z bobu jako dodatek do mięsa lub normalna pasta na kanapki do wędliny.

Bób gotowany z oregano i czosnkiem

Bób gotowany z oregano i czosnkiem

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 35 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg bobu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Oregano należy najpierw sparzyć wrzątkiem lub jak macie posiekajcie drobno świeże.
  2. Bób opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wody raczej sporo 2 razy tyle co bobu. Słodzimy i wstawiamy na duży ogień i gotujemy koło 10-15 min.
  3. Bób jak się zacznie robić miękki a skórka marszczyć solimy łyżeczką soli i gotujemy do uzyskania pożądanego efektu co jakiś czas sprawdzając czy już jest miękki. Młody bób będzie potrzebował koło 20 minut ale już taki z sierpnia czy września nawet i 45 min.
  4. Na małej patelni wrzucamy masło, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano i podsmażamy chwilę mieszając by wydobyć smak czosnku i oregano do oliwy z masłem. Trzeba pilnować by się czosnek nie przypalił bo będzie niedobre.
  5. Bób odcedzamy zalewamy masłem z oliwą i przyprawami i mieszamy dokładnie.
  6. Można podawać tak do skubania lub zrobić jeśli bób jest młody i nie wymaga obierania z niego puree blendując całość.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/bob-gotowany-oregano-czosnkiem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami

Wersja wege placka po węgiersku czyli placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami. Nie j…