Kosą po patelni Porady Blachy do pieczenia. Wybieramy i pieczemy!

Blachy do pieczenia. Wybieramy i pieczemy!

0

Kuchnia bez piekarnika czy blach? Nie znajdziemy takiej! Chyba każdemu z nas choć raz w życiu zdarzyło się upiec jakieś ciasto. A jak nie ciasto, to pizzę lub mięso, pasztet, zapiekankę. Ciasteczka z dziećmi lub kruche ciastka korzenne, które mogą zawisnąć na choince w święta. Wybieramy zatem blachy i blaszki, które z pewnością przydadzą się podczas kulinarnych podbojów.

Z jakich materiałów?

Tradycyjne blaszki metalowe to tylko jeden z wielu wyborów. Dziś możemy lawirować pomiędzy blachami z nieprzywierającą powłoką, jak i wykonanymi, z modnego ostatnio silikonu. Każde rozwiązanie ma swoje zalety, ale i pewne wady.

Najtańsze rozwiązanie to blaszki aluminiowe. Pod względem ceny nie mają sobie równych, poza tym są lekkie. Niestety produkty przywierają do nich, a same blaszki dość szybko rdzewieją, jeśli odpowiednio się o nie nie zadba.

Lepszym wyborem będą blachy zaopatrzone w nieprzywierającą powłokę. To zdecydowanie większy komfort pieczenia, łatwość utrzymania w czystość, a co za tym idzie brak rdzy, która nie tylko nieestetycznie wygląda, ale i sprawia, że nasze wypieki szybko tracą na swoich walorach. Tego typu produkty znaleźć można między innymi w dziale blachy do pieczenia w sklepie DoGotowania.pl.

A może modny ostatnio silikon? Formy silikonowe choć są najdroższe, to faktycznie wyróżniają się na tle innych produktów. Przede wszystkim są odporne na zmiany temperatury, giętkie, więc bez problemu schowamy je w dowolnym miejscu. Mają rozmaite kształty, nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi, a do tego są kolorowe. Największa ich wada to właśnie elastyczność. Plus, bowiem łatwość przechowywania, ale minus z tego względu, że przeniesienie w miękkiej formie lejącego się produktu, może stanowić nie lada wyzwanie.

Co mamy do wyboru

Tradycyjne blaszki, prostokątne czy kwadratowe, to nie wszystko. Możemy wybrać okrągłe bądź te specjalne, do pieczenia najbardziej klasycznych babek drożdżowych. Jeśli w kuchni lubimy spędzać czas, między innymi na pieczeniu, z pewnością przyda się okrągła, płaska blacha, na której uzyskamy wyśmienity spód do pizzy. Z kolei, jeśli fast foody nie są nam obce, ale chcemy wykonać je w domowym zaciszu, w zdrowej wersji, możemy zainwestować w blachę do pieczenia frytek.

Na co zwracać uwagę

Na etapie wybierania blaszek, poza kształtem czy przeznaczeniem, oczywiście zwracamy uwagę na jakość. Produkty powinny być oznaczone, iż posiadają niezbędne atesty lub certyfikaty, które potwierdzają ich możliwość kontaktu z żywnością.

Istotne informacje to te, które dotyczą rodzaju piekarników, w jakich możemy użytkować blach. Nie ma szczególnych ograniczeń pod tym względem, jednakże dla zachowania trwałości takich produktów, do kuchenek gazowych warto wybierać blaszki srebrne, do piekarników elektrycznych zaś, blaszki czarne.

Poza tym pamiętajmy o sposobie czyszczenia i pielęgnacji, przechowywania, a nasze kuchenne blachy z pewnością staną się doskonałą bazą do stworzenia pysznych wypieków.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…