Kosą po patelni Przepisy Mięso Bitki cielęce w sosie

Bitki cielęce w sosie

0

Strasznie proste i mało wymagające danie ale smaczne. Mięso jest kruche i delikatne. Bardzo lubię szczególnie z kopytkami lub kluskami śląskimi.

Bitki cielęce w sosie

Bitki cielęce w sosie

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 0,5 kg cielęciny najlepiej polędwicy
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • olej
  • sól, pieprz (ziarna), ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy na kotlety grubości mniej więcej 1 cm i lekko rozbijamy. Nie solimy!
  2. Na bardzo rozgrznej patelni z olejem smażymy je z obu stron tylko do uzyskania bladego koloru trwa to chwilę.
  3. Przekładamy podsmażone mięso do garnka.
  4. Podsmażamy na tej samej patelni na tłuszczu z mięsa cebulę pokrojoną w piórka.
  5. Dodajemy do mięsa w garnku razem z tłuszczem ze smażenia.
  6. Zalewamy bulionem z kostki tak by przykryć mięso i dodajemy przyprawy do smaku sól, pieprz, 1 liśc laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
  7. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości.
  8. Dla podniesienia bukietu sosu można też dodać pod koniec duszenia 1 kieliszek wina czerwonego.

Notatki

Ja szczerze mówiąc sosu nie zagęszczam ponieważ lubię akurat do kopytek sos płynny ale można zeagęścić łyżką mąki wymieszaną z wywarem. Danie szczególnie lubią dzieci a sos wyjadają z chlebem jeszcze z garnka – nie wiem czemu.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/bitki-cielece-w-sosie/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tatar wołowy klasyczny

    Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befszt…
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Faworki (chrusty)

Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…