Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

0

Sezon truskawkowy w pełni. Pisałem wczoraj na instagramie, że już nie mogę patrzeć na truskawki ale kłamałem. Trzeba się ich najeść na zapas póki są jeszcze takie pyszne. Piękne ciasto i równie smaczne. Krem czekoladowy i truskawki idealne połączenie. Czego można chcieć więcej.

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

    Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
    Krem budyniowy:
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka mniej niż w instrukcji
  • 1 kostka masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
    Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu jednak w mniejszej ilości mleka i studzimy.
  2. Masło miksujemy z cukrem i dodajemy stopniowo czekoladę roztopioną w kąpieli parowej z łyżką spirytusu.
  3. Dodajemy do masła stopniowo budyń i miksujemy. Jak będą grudki lub będzie za gęste dodajemy łyżkę lub dwie mleka.
  4. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
  5. Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
  6. Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
  7. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
  8. Studzimy ale nie wyjmujemy z blaszki i na biszkopt nakładamy krem i układamy na nim truskawki. Zalewamy całość galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu (latem jak jest gorąco też polecam użyć mniej ciut wody)
  9. Całośc wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/biszkopt-kremem-budyniowym-truskawkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Faworki (chrusty)

Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…