Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Biszkopt z bitą śmietaną

Biszkopt z bitą śmietaną

1

Lekkie ciasto na bazie biszkoptu i bitej śmietany. Doskonałe na upalne dni. Wygląda bardzo efektownie i smakuje jak tort.

Biszkopt z bitą śmietaną

Biszkopt z bitą śmietaną

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

    Biszkopt
  • 6 jajek
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
    Krem
  • 0,5 l śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • woda
    Polewa
  • 1 puszka masy krówkowej
  • orzeszki ziemne lub laskowe

Sposób przygotowania

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
  2. Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
  3. Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
  4. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
  5. Podczas pieczenia ubijamy śmietanę dodając cukier puder.
  6. Gdy będzie już sztywna dolewamy powoli cały czas mieszając rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę. Wody dodajemy tyle by żelatyna utworzyła zawiesinę konsystencji śmietany (przed ubiciem).
  7. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy cześci i przekładamy bitą śmietaną.
  8. Na wierzchu polewamy ciasto masą krówkową (toffi) i posupujemy orzeszkami.
  9. Całość wstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/biszkopt-bita-smietana/
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach

    Bardzo prosta ale niezwykle smaczna i efektowna sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersa…
  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Mrożone zupy – warto po nie sięgać?

W naszej świadomości utarło się przekonanie, że mrożone warzywa nie są tak zdrowe ani smac…