Bigos

0

Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzieję, że zgodnie z obietnicą trochę dla mnie zamroziłaś). Może być coś bardziej polskiego i jesiennego, niż tradycyjny bigos? Bigos nabiera aromatu na drugi, trzeci dzień. Najlepiej smakuje odgrzewany. Kiedyś był dla mnie jednym z wielu dań, ale teraz dał bym się za niego pokroić. Jeśli moja siostra robi tak dobry jak pamiętam z domu rodzinnego, to jestem w stanie przelecieć pół świata by go wcinać. Bigos można zamrozić i odgrzać gdy nabierzemy ochoty na małym ogniu.

Bigos

Bigos

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 2 godzin/y

Czas całkowity 2 godzin/y, 30 minut/y

Wielkość porcji 7-8 osób

Składniki

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych śliwek
  • 0,5 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 nasiona jałowca
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Grzyby wkładamy po oczyszczeniu do garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na parę godzin.(najlepiej na noc). Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły ok. 30 minut. Następnie kroimy je w paski. Aby bigos był ciemniejszy wywar z grzybów dodaje się potem do kapusty tak więc trochę go zostawiamy.
  2. Kiszoną kapustę, gdy jest bardzo kwaśna należy wypłukać i osączyć. Następnie trochę ją kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinę.
  3. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Dodajemy pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i nasiona jałowca.
  4. Mięso kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
  5. Potem na tej samej lub drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodajemy do tego pokrojoną kiełbasę i razem podsmażamy. Mięsa dodajemy do kapusty wraz z pokrojonymi śliwkami. Następnie dodajemy wino. Wszystkie składniki gotujemy co najmniej 1 godzinę.
  6. Po ugotowaniu przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja dodałam łyżeczkę sproszkowanych, suszonych grzybów dla lepszego aromatu i koloru oraz kostkę bulionu na żeberkach.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/bigos/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso
  • ja też robię z mieszanej zazwyczaj – Sister wymyśliła to z tylko kiszonej podobno jest bardziej wyrazisty i tak samo dobry… też następnym razem chce przetestować

  • Ja bigos robię tylko na święta, ale już na pierwszy rzut oka widzę spore różnice w recepturach. Ciekawi mnie jak smakuje taki tylko z kiszonej kapusty, pewnie niebawem spróbuję 🙂

  • Pingback: Bigos | FlyB Kulinaria()

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…