Kosą po patelni Przepisy Mięso Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

0

W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już ją na kilka sposobów ale biała kiełbasa pieczona w winie należy do najsmaczniejszych. Podoba mi się również smażenie jej z cebulką i jabłkiem w cydrze lub piwie jabłkowym. W tym przepisie użyłem kiełbasy parzonej, jednak z powodzeniem można skorzystać z surowej i wydłużyć trochę pobyt w piekarniku do 2x po 40 min. Wino nadaje lekką cierpkość, musztarda ostrość ale nie jest przesadzona, a cebula i miód słodycz. Polecam zarówno jej amatorom jak i tym, którzy mają mieszane uczucia.

Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy parzonej
  • 100 g boczku
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół szklanki wina wytrawnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • pół łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania

  1. Cebule kroimy w piórka, paprykę w grubszą kostkę, a czosnek obieramy i przekrawamy na pół.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dorzucamy cebulę, paprykę i czosnek i całość chwilę smażymy.
  3. Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układamy kiełbasy, tak by tworzyły jedną warstwę.
  4. W kubeczku łączymy z winem pozostałe składniki i przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Na ułożone kiełbasy rozkładamy równomiernie boczek z cebulą i papryką i wszędzie polewamy przygotowaną zalewą. Staramy się to zrobić równomiernie najlepiej używając łyżki.
  6. Wstawiamy przykryte na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Potem zdejmujemy pokrywę i dalej pieczemy kolejne 30 min. Jeżeli mamy opcję grill, możemy ją włączyć na ostatnie 5 minut. Kiełbaski powinny się lekko zarumienić, wtedy daniee jest gotowe.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/biala-kielbasa-pieczona-winie/
  • Jajka faszerowane z chrzanem

    Szybkie i proste danie czyli jajka faszerowane z chrznem. W sam raz na niespodziewanych go…
  • risotto cukinia pomidory

    Risotto z cukinią i pomidorami

    Wegetariańska wersja risotto z cukinia i pomidorami powinna przypaść do gustu nie tylko mi…
  • zupa cebulowa

    Zupa cebulowa trochę po mojemu

    Rozgrzewająca zupa cebulowa trochę po mojemu, bo tradycyjna zupa to zwyczajnie cebula i bu…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tatar wołowy klasyczny

    Klasyczny tatar wołowy z cebulką, grzybkami, ogórkiem i żółtkiem - lub jak kto woli befszt…
  • Żeberka w sosie z grzybami

    Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami…
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Porcelana Katie Alice – popołudniowa herbatka w iście brytyjskim stylu

Porcelana marki Katie Alice dodaje aranżowanym wnętrzom wyjątkowego charakteru. Naczynia z…