Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Bezy z kremem kawowo-czekoladowym

Bezy z kremem kawowo-czekoladowym

0

Idealne małe słodko gorzkie przekąski do kawy . Bezy lubię pod każdą postacią więc mnie do nich namawiać nie trzeba, ale Wam serdecznie polecam. Pracy trochę z tym jest ale warto. Szkoda tylko, że strasznie szybko znikają.

Bezy z kremem kawowo-czekoladowym

Bezy z kremem kawowo-czekoladowym

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 20 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

    Beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
    Krem:
  • 250 g masła
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 20 g kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 l mleka
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 50 ml spirytusu

Sposób przygotowania

  1. Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę – nie musi być już sztywna. Następnie dodawać powoli cukier długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy.
  2. Dodać mąkę i ocet i wymieszać z pianą.
  3. Masę wykładamy na papier do pieczenia np łyżką w 2 cm odstępach od siebie tworząc małe kopczyki.
  4. Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 180 stopni przez 5 min a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez 1 godzinę.
  5. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezom ostudzić uchylając piekarnik.
  6. 3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy do niego pokruszoną czekoladę, kawę i cukier. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając by się składniki rozpuściły i połączyły.
  7. 1/4 mleka roztrzepujemy z jajkami i mąką.
  8. W momencie kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy mleko z jajkami i mąką do gorącego mleka intensywnie mieszając minutę i zdejmujemy z ognia dalej chwilę mieszając. Zostawiamy masę budyniową do ostudzenia.
  9. Masło rozcieramy dodając powoli ostudzoną masę budyniową i spirytus. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.
  10. Bezy smarujemy obficie masą po płaskiej stronie i składamy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/bezy-kremem-kawowo-czekoladowym/
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Ciastka kawowe

    Ciastka kawowe

    Pyszne, mięciutkie ciastka kawowe. Idealne jako deser. Czekoladowo-kawowy smak świetnie pa…
  • Ciasto z kremem budyniowym

    Ciasto z kremem budyniowym

    Ciasto z kremem budyniowym i w moim przypadku dżemem porzeczkowym, jednak spokojnie można …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Keks z białek

    Keks z białek

    Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich…
  • Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

    Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskic…
  • Kruche ciasteczka – stemplowane

    Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Uszka wigilijne smażone

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…