Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

0

Babki drożdżowe to klasyka ale nigdy się nie nudzą. Ten przepis jest trochę urozmaicony ze względu na lukier, kwaśny idealnie równoważący słodki smak babki. Idealne z masłem i kawą. No co ja zawsze jem drożdzowe z masłem ?

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Babka:
  • 600 mąki
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • rodzynki
  • pół łyżeczki soli
  • aromatu cytrynowy
    Zalewa lukrowa:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub lekko ciepłe.
  2. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, aromat i rozczyn drożdżowy.
  4. Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy, jak ktoś wam powie super przepis na takie bez wyrabiania to nie wierzcie, że będzie tak samo smaczne. To jendak nie to samo.
  5. Pod koniec wyrabiania dodajemy do masy przypruszone mąką rodzynki wcześniej namoczone.
  6. Ciasto wkładamy do formy (babka – na zdjęciu forma róża) i pieczemy 45 min w 180 stopniach.
  7. Robimy zalewę lukrową rozpuszczając cukier puder w soku cytrynowym. Jest to płynna masa – nie przejmujemy się tym.
  8. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy dośc grubym patyczkiem w kilku miejscach (idealne są chińskie pałeczki) i w otwory wlewamy zalewę lukrową.
  9. Zostawiamy trochę zalewy i dodajemy cukier puder do uzyskania konsystencji normalnego lukru. Polewamy tym ciasto po ostyngnięciu i wyjęciu z formy.

Notatki

Takie ciasto można wykorzystać na inne wypieki drożdżowe jak bułki lub dużą blachę ciasta zmieniając odpowiednio proporcje. Uwaga babka znika błyskawicznie.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/babka-drozdzowa-z-lukrem-cytrynowym/
   Zdjęcie i przepis podesłany przez Rodziców – dziękuję.

  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
  • Bułeczki drożdżowe z budyniem

    Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z budyniem. Smak dowolny w zależności jaki budyń uży…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery
  • dziękuję za opinię i cieszę się, że smakowało 🙂 Również życzę miłego dnia.

  • Jadwiga Gołębiewska

    Bardzo dziękuje za przepis na jagodzianki 🙂 wyszły pyszne , na pewno z korzystam z przepisu na ciasto drożdżowe z lukrem cytrynowym .Pozdrawiam serdecznie ,życzę miłego dnia 🙂

Zobacz też

Sałatka z serem białym i pomidorami

Przyznać się kto z Was po tym weekendzie karnawałowym z dodatkiem Dnia Babci i Dziadka nie…