Kosą po patelni Przepisy Arbuz z grilla w trzech smakach

Arbuz z grilla w trzech smakach

0

Pierwszy odruch to - ale czemu? Słodki arbuz na grill z ostrymi przyprawami? Ale jak, przecież to sama woda to pewnie mi na tej kratce spłynie. Okazuje się że nie. Cukier w arbuzie się krystalizuje i nie pozwala wypłynąć wodzie, tworząc chrupiącą skórkę. A całość smakuje bosko. I tak bałem się spróbować. Ostatni weekend wakacji więc pewnie grille pójdą w ruch, tak więc spróbujcie czegoś takiego dla odmiany. Może Wam też zasmakuje - podzielcie się w poniedziałek wrażeniami.

Arbuz z grilla

Arbuz z grilla

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 5-6 osób

Składniki

  • 1 arbuz
  • oliwa do smarowania
  • chilli w proszku
  • przyprawa curry
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. Z arbuza wykrawamy 3 cm kawałki posypujemy sola z obu stron, zostawiamy na 10 minut najlepiej na sicie. Po dziesięciu minutach myjemy arbuza i osuszamy. Smarujemy pędzelkiem cienko oliwą.
  2. 1 wersja - posypujemy chili
  3. 2 wersja - posypujemy curry
  4. 3 wersja - posypujemy pieprzem ziołowym i trochę curry.
  5. Grillujemy po 5 minut z każdej strony podajemy na ciepło.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/arbuz-grilla-trzech-smakach/
  • Kurczak pieczony w jogurcie

    Pieczone udka kurczaka w jogurcie

    Kurczak pieczony w jogurcie w stylu indyjskim. Oryginalnie powinien się piec w glinianym p…
  • Rozgrzewające ciasteczka korzenne

    Rozgrzewające ciasteczka korzenne

    Pyszne, pełne przypraw i lekko ostre - rozgrzewające ciasteczka korzenne. Smak jest napraw…
  • Śledzie na ostro z rodzynkami

    Śledzie na ostro z rodzynkami

    Śledzie na ostro z rodzynkami, curry i chilli w oliwie. Pyszne połączenie cytryny, miodu i…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Moje pierwsze smoothie bowl – zdrowe śniadanie

Dobra, mniej to przepis a więcej eksperyment ze smoothie bowl. Postanowiłem zrobić sobie z…