Kosą po patelni Przepisy Arbuz z grilla w trzech smakach

Arbuz z grilla w trzech smakach

0

Pierwszy odruch to - ale czemu? Słodki arbuz na grill z ostrymi przyprawami? Ale jak, przecież to sama woda to pewnie mi na tej kratce spłynie. Okazuje się że nie. Cukier w arbuzie się krystalizuje i nie pozwala wypłynąć wodzie, tworząc chrupiącą skórkę. A całość smakuje bosko. I tak bałem się spróbować. Ostatni weekend wakacji więc pewnie grille pójdą w ruch, tak więc spróbujcie czegoś takiego dla odmiany. Może Wam też zasmakuje - podzielcie się w poniedziałek wrażeniami.

Arbuz z grilla

Arbuz z grilla

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 5-6 osób

Składniki

  • 1 arbuz
  • oliwa do smarowania
  • chilli w proszku
  • przyprawa curry
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. Z arbuza wykrawamy 3 cm kawałki posypujemy sola z obu stron, zostawiamy na 10 minut najlepiej na sicie. Po dziesięciu minutach myjemy arbuza i osuszamy. Smarujemy pędzelkiem cienko oliwą.
  2. 1 wersja - posypujemy chili
  3. 2 wersja - posypujemy curry
  4. 3 wersja - posypujemy pieprzem ziołowym i trochę curry.
  5. Grillujemy po 5 minut z każdej strony podajemy na ciepło.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/arbuz-grilla-trzech-smakach/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Dzisiaj trzy przepisy w jednym - czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i…